Innlegget er skrevet av advokat og partner Lina K. Smorr og advokatfullmektig Sarah-Helmine Stokke.
Straipsnį galima skaityti ir lietuvių kalba, spauskite čia.
Den 12. desember 2022 vedtok Stortinget betydelige innstramminger i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak. Endringene trer i kraft fra 1. april 2023 og vil gjøre det betydelig vanskeligere for bedrifter å leie inn arbeidskraft. Bemanningsforetakenes virksomhetsmuligheter vil også begrenses. Det vil ikke lenger være anledning til innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. Adgangen til innleie vil i all hovedsak være begrenset til vikariater, praksisarbeid, arbeidsmarkedstiltak og i virksomheter som er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, dersom det inngås tidsbegrenset avtale om innleie med bedriftens tillitsvalgte. Det vil dessuten innføres totalforbud mot innleie i byggesektoren i Oslo-området.
Nedenfor vil vi gi en kort oversikt over hva de nye reglene vil innebære i praksis.
1. Oversikt over endringene
1.1. Innstramming i adgangen til innleie
Lovforslaget innebærer betydelige innstramminger i muligheten til inn- og utleie fra bemanningsforetak. Det vil ikke lenger være grunnlag for innleie av arbeidskraft med bakgrunn i arbeid av «midlertidig karakter» etter arbeidsmiljøloven § 14-12.
Adgangen til innleie vil være begrenset til vikariater, dvs. arbeid i en annens fraværsperiode, praksisarbeid og arbeidsmarkedstiltak. Virksomheter som er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett (i praksis fagforening med mer enn 10 000 medlemmer eller 100 bedrifter) vil fortsatt ha adgang til innleie. Det forutsetter at det inngås en tidsbegrenset skriftlig avtale om innleie med bedriftens tillitsvalgte.
Det er gitt to unntak fra dette:
- innleie av helsepersonell for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenester, og
- innleie av arbeidstakere med spesialkompetanse som skal utføre rådgivnings- og konsulenttjeneste i klart avgrenset prosjekt.
1.2. Forbud mot innleie i Oslo, Viken m.m.
Videre vil det i forskrift gis et totalforbud mot innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak i byggenæringen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.
Denne sektoren må derfor belage seg på å dekke opp et eventuelt midlertidig behov gjennom midlertidig ansettelse dersom vilkårene for dette er oppfylt, eller ved underentreprise. Ved underentreprise er det viktig å være klar over hva som klassifiseres som entreprise, og hva som i praksis likevel kan bli ansett som innleie. Se eget punkt 1.4 om dette.
1.3. Rett til fast ansettelse hos innleier etter tre år
De nye reglene innebærer også at arbeidstakere som har vært sammenhengende innleid i mer enn 3 år har rett til fast ansettelse hos innleier.
De innleide vil derfor automatisk være beskyttet av arbeidsmiljølovens regler om oppsigelse hos innleier etter tre års innleie. Det skal heller ikke gjøres fradrag for rettmessig fravær i ansettelsesperioden, for eksempel ved fødselspermisjoner eller sykemelding.
1.4. Grensen mellom innleie og entreprise
Hvorvidt en oppdragsavtale mellom to virksomheter er å anse som innleie av arbeidskraft eller entreprise avgjøres i dag etter en helhetsvurdering av ulike momenter utledet av forarbeider og rettspraksis. Momentene vil nå bli lovfestet og justert noe. I likhet med dagens praksis vil det legges vekt på om oppdragsgiver har ledelsen av arbeidet og ansvar for resultatet. Det vil også sees hen til om arbeidet skjer i nær tilknytning til oppdragsgivers virksomhet, eksempelvis i oppdragsgivers lokaler, ved hjelp av oppdragsgivers utstyr og/eller side om side med oppdragsgivers egne ansatte. Videre vil det være relevant om arbeidet dekker et vedvarende arbeidskraftsbehov hos oppdragsgiver og om arbeidet skjer innenfor oppdragsgivers kjerne- eller hovedaktivitet.
1.5. Strengere kontroll med bemanningsforetakene
Dagens regler om registreringsplikt for bemanningsforetak stiller i hovedsak visse begrensede formelle krav og betingelser som må være oppfylt for å kunne drive med utleie av arbeidskraft. Kravene til slik registering vil skjerpes ved at det innføres en godkjenningsordning for bemanningsforetak. Kontrollen med disse vil også skjerpes ved at Arbeidstilsynet gis myndighet til å føre tilsyn og sanksjonere ved brudd på plikten for bemanningsforetak til å være godkjent. Arbeidstilsynet vil herunder gis myndighet til å utstede overtredelsesgebyr.
2. Ikrafttredelse
Reglene trer i kraft 1. april 2023. For innleieavtaler og oppdragskontrakter som er inngått før 1. april 2023 er det gitt en overgangsperiode på 3 måneder. For disse avtalene vil de nye reglene i praksis få betydning fra 1. juli 2023.
3. Vår vurdering
Målsettingen med endringene er å øke bruk av faste ansettelser for dermed å sikre stabile og bedre arbeidsvilkår for arbeidstakerne. Vi er til dels enige i at regelendringene vil kunne bidra til å sikre bedre arbeidsvilkår, stabilitet og forutsigbarhet for ansatte som tidligere har vært utleid til bedrifter hvor det midlertidige behovet i realiteten ikke var så midlertidig.
Det vil imidlertid fortsatt være mange bedrifter med faktisk midlertidig behov for arbeidskraft. I disse tilfellene vil innstrammingene kunne gi uheldige effekter både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Arbeidstakeren kunne etter de tidligere reglene sikre seg en trygg fulltidsstilling i et bemanningsforetak, hvor det var bemanningsforetaket som bar risikoen for å skaffe nok oppdrag til arbeidstakeren. Nå vil arbeidstakeren måtte belage seg på midlertidige ansettelser direkte hos ulike arbeidsgivere, med risiko for arbeidsledighet mellom disse periodene. Arbeidstakeren har typisk ikke det samme kontaktnettverket som bemanningsselskapene og vil dermed risikere arbeidsledighet i lengre perioder.
Bedrifter vil på den annen side måtte bruke mer ressurser på å rekruttere midlertidig arbeidskraft. De vil også måtte bruke mer tid på opplæring sammenlignet med å kunne leie inn arbeidstakere med relevant og løpende erfaring fra tilsvarende virksomhet via bemanningsforetak. Det kan igjen utfordre sikkerheten til den ansatte.
Lovendringen vil også kunne føre til flere permitteringer, nedbemanninger og økte kostnader som følge av redusert fleksibilitet for bedriftene.
Vi tror dessuten at regelendringene nødvendigvis vil tvinge fram mer utstrakt bruk av underentreprise. Personer som tidligere hadde et trygt ansettelsesforhold vil tvinges til å drive via et enkeltpersonforetak hvor den ansatte vil måtte bære en større risiko både for egen lønn, og for resultatet av sitt arbeid.
4. Hvordan tilpasse seg de nye reglene
4.1. For bedrifter med innleiebehov
Bedrifter som leier inn arbeidskraft bør gjennomgå og reforhandle sine avtaler med bemanningsforetakene. De bør også tilpasse sine rutiner ved innleie for å sikre seg mot uheldige konsekvenser av de nye reglene.
Bemanningsbehovet må kartlegges og midlertidige ansettelser, alternativt eller kombinert med underentrepriser bør vurderes.
Vi anbefaler derfor å påstarte omstillingsprosessen allerede nå slik at man er forberedt når reglene trer i kraft i april 2023. For byggenæringen i Osloområdet og virksomheter med vedvarende høyt omfang av innleie blir det nødvendig med en omfattende omstillingsprosess for å tilpasse seg det nye regelverket.
4.2. For bemanningsforetak
Bemanningsforetakene bør gjennomgå sine porteføljer og foreta nødvendige tilpasninger. Særlig foretak som tidligere har leid ut arbeidskraft til byggenæringen kan vurdere å i større grad tilby rekrutteringstjenester til sektoren, da bedriftene fortsatt antas å ha et hyppig rekrutteringsbehov ved midlertidig mangel på arbeidskraft.
5. Kontakt oss for bistand
Ta gjerne kontakt med oss dersom din virksomhet har behov for bistand i denne prosessen. Vi er spesialisert i arbeidsrett og kan bistå din bedrift med å gjøre nødvendige og effektive tilpasninger til regelendringene.
Du kan lese mer om de foreslåtte regelendringene på Stortingets sider her.