Spansk selvangivelse / Fordelsbeskatning

Spansk selvangivelse / Fordelsbeskatning

Flere klienter tar kontakt med oss for å få vite hva deres ansvar ovenfor spanske skattemyndigheter er, etter å ha kjøpt fritidseiendom i Spania. Vi bistår med innrapportering av spansk selvangivelse for klienter som eier bolig i Spania.

Mange er ikke klar over at man må rapportere noe til spansk skatteetat selv om man allerede rapporterer sin bolig i Spania i den norske selvangivelsen. Likevel er man underlagt en plikt om beskatning av «fordelen» av å eie bolig i Spania. Dette omfattes ikke av skatteavtalen mellom Norge og Spania om dobbeltbeskatning, og derfor er man fremdeles pliktig til å betale denne skatten selv om man i Norge melder om fast bolig i Spania.

Håndtering av den spanske selvangivelsen er noe annerledes enn den norske. Spansk skatteetat sender ikke forhåndsutfylt utkast til skattemelding. Den skattepliktige har plikt til å levere skattemelding for hvert inntektsår (1. januar – 31. desember) og må selv utarbeide skattemeldingen for det foregående inntektsåret i denne perioden. Likningsverdien kan også endres av kommunen. Dermed kan beregningen (og skattebeløpet) variere noe fra år til år.

Beregningsgrunnlaget for spansk skattemelding er eiendommens likningsverdi. Dette finner man vanligvis på fakturaen for spansk eiendomsskatt (som har samme beregningsgrunnlag). Selv om man betaler eiendomsskatt, bortfaller ikke plikten for innlevering av spansk selvangivelse.

Dersom du mottar vår faste bistand årlig, vil du motta en beregning av skatten din i løpet av året, og det eneste du må foreta deg er å overføre beløpet. Vi vil sørge for at skatten betales, og du vil motta kvittering og bekreftelse på innbetalingen. Dersom man ikke leverer selvangivelse innen fristen (31. desember), vil man bli bøtelagt først med 5% og deretter en stigende prosentsats inntil kravet er betalt. Kravet kan eventuelt hefte ved eiendommen, noe som kan gjøre det vanskelig og kostbart når man skal selge.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du lurer på noe, og vi vil gi deg et tilbud for våre tjenester.

Send oss en melding: https://www.abwiig.no/nb/kontakt

Del dette innlegget

Facebook Twitter LinkedIn

Advarsel! Dette nettstedet bruker informasjonskapsler og lignende teknologier.

Hvis du ikke endrer nettleserinnstillingene, godtar du bruken av dem. Lær mer

Jeg aksepterer