Fem råd ved kjøp av eiendom i Spania

Fem råd ved kjøp av eiendom i Spania

Å kjøpe en eiendom i Spania kan være en av de sikreste og mest lønnsomme investeringene du kan gjøre, men det finnes noen få potensielle utfordringer som bør vurderes.

Hos oss i Andersen & Bache-Wiig får du den første konsultasjonen gratis, og når du finner din bolig, tilbyr vi deg en fast, konkurransedyktig pris på juridisk og skattemessig bistand og representasjon i hvilket som helst område av Spania, samt tryggheten i å bruke et norsk advokatfirma med over 15 års erfaring i bransjen og hundrevis av fornøyde klienter.

1-HA BUDSJETTET KLART FØR DU BEGYNNER Å SE ETTER EIENDOMMER

- Hvor mye kapital trenger jeg?

-Kan jeg få finansiering i Spania?

-Hvilke kostnader tilkommer ved kjøp av eiendom?

Dette er grunnleggende spørsmål som bør besvares før man investerer i en eiendom i Spania.

Som hovedregel vil kostnadene relatert til et eiendomskjøp variere mellom 10% og 14 % avhengig av region, hovedsakelig fordi transaksjonsskatten varierer fra region til region.

Banken tilbyr vanligvis finansiering av opptil 70% (ekskl.skatt) av kjøpesummen, eller av takst bestiltvia banken dersom takst er lavere enn kjøpesum. Du vil derfor trenge mellom 40% og 45% i egenkapital.

Det finnes flere banker som tilbyr finansiering til nordmenn. Dersom du ønsker personlig kundebehandlingpå norskog med skandinavisk effektivitet, anbefaler vi DNB Luxembourg.

Til forskjell fra i Norge er det i Spania kjøperen som bestiller og betaler for takst. Det er dermed hensiktsmessig å ha et finansieringsbevis betinget av taksten, menvente med åsignere kontrakt (eller sette tilstrekkelig takst som vilkår) tildet foreligger en takst som er tilstrekkelig for ditt finansieringsbehov.

Det er også mulig å ta opp lån med pant i eiendom i Norge for å få tilstrekkelig egenkapital, og kombinere dette med et pantelån i Spania.

2-FINN DEN TYPE BOLIG OG GEOGRAFISK OMRÅDE SOM BEST DEKKER DINE PREFERANSER OG BEHOV

- Nybygg eller bruktbolig?

- I hvilket område?Costa del Sol, Costa Blanca, Barcelona, Kanariøyene...?

- Leilighet med nærhet til alt, eller tilbaketrukket villa?

- Klassisk eller moderne stil?

Det finnes et hav av variabler, alle med sine fordeler og ulemper, og dermed er det viktig å planlegge hva slags bolig du ønsker å kjøpe ut fra ditt budsjett, personlige ønsker og familiesituasjon.

3-FINN EN PROFESJONELL MEGLER SOM DU KAN STOLE PÅ

I Spania er en bolig sjelden til salgs eksklusivt hos en megler, men er som regel fritt tilgjengelig i meglerdatabaser. Derfor er det vanligvis to meglere, kjøpers megler og selgers megler, som deler på meglerkommisjonen som betales av selger. For deg som kjøper bør megler derfor være en eiendomskonsulent, som hjelper deg å finne rett bolig til rett pris, og som organiserer visninger og håndterer kommersielle spørsmål.

I Spania finnes det svært gode meglere, men grunnet manglende regulering av yrket finnes det dessverre også mange «cowboyer» som kun har tanke for egen kommisjon. Vi anbefaler derfor en viss grad av varsomhet i valget av megler.

4-LA DEG BISTÅ AV EN UAVHENGIG ADVOKAT

I Spania er ikke megleryrket lovregulert, og det er heller ikke kjøpsprosessen. Med mindre du bruker egen advokat, er det ingen som vil undersøke kontraktene du signerer, boligens juridiske status, skattemessige og kostnadsmessige spørsmål ved transaksjonen, hensiktsmessig eierstruktur etc. Ta i betraktning at du gjør en viktig økonomisk investering underlagt utenlandsk lovgivning som du kanskje ikke har kunnskap om.

I tillegg til juridisk trygghet vil din advokat også gi deg økonomisk sikkerhet i transaksjonen, ettersom advokaten er den som vil motta midlene til kjøpesummen på sin klientkonto i Spania, sikre at nødvendige beløp blir holdt tilbake fra selger, og utføre de nødvendige betalinger.

Din advokat vil også representere deg via fullmakter ovenfor diverse offentlige og private instanser i Spania, som notar, eiendomsregister, kommune, kartverk, skattekontor, bank, vann- og strømselskap etc.

Din advokat vil også ordne alle praktiske spørsmål som NIE-nummer, overføring av strøm- og vannkontrakter til ditt navn, betalinga v skatt, tinglysning av skjøtet, etc.

5-VURDER EIERSTRUKTUR FØR DU SIGNERER PÅ NOE

Skal jeg kjøpe alene? Med ektefellen? Med barna mine? Vil mine foreldre gi meg en andel som gave? Skal jeg kjøpe sammen med min samboer, men ta opp lån alene? Trenger jeg ektepakt før jeg kjøper? Alle disse spørsmålene har betydning for både sivilrettslige og skattemessige forhold i både Spania og i Norge, og en advokat bør derfor gjennomgå juridiske og skattemessige konsekvenser av ulike eierstrukturer.

Eierstruktur kan også ha betydning for fremtidig arveavgift, og det er derfor nyttig med en god arveplanlegging.

Vent ikke til du har funnet en bolig før du ser etter en advokat. Kontakt på forhånd en profesjonell advokat med ekspertise på området, for å planlegge din investering på en korrekt og effektiv måte.

Del dette innlegget

Facebook Twitter LinkedIn

Advarsel! Dette nettstedet bruker informasjonskapsler og lignende teknologier.

Hvis du ikke endrer nettleserinnstillingene, godtar du bruken av dem. Lær mer

Jeg aksepterer